Dynamiczny licznik znaków zawartych w textarea
2010-12-29 14:28:49 Post #1
korey
Witam. chciałem się pochwalić swoim skromnym kodem.
Zadanie skryptu:
Zadaniem skryptu jest naliczanie ilości znaków zawartych w polu textarea.
zastosowania
Jednym i chyba głównym z zastosowań skryptu jest pokazywanie użytkownikowi ile wpisał znaków np w wiadomości czy artykule na ile możliwych do wpisania. np: 1231/500.
[size=20]
Kody:[/size]
- JS:
<SCRIPT language="JavaScript">
function LiczZnaki(field,cnt,maxchar) { // począek funkcji
var mlength = field.getAttribute ? parseInt(field.getAttribute("maxlength")) : ""; // pobieramy znacznik maxlength z textarea
if (field.getAttribute && field.value.length > mlength){
field.value = field.value.substring(0, mlength);
}
if (field.value.length <= maxchar) { //jesli długość ciagu jest mniejsza badz rowna maxchar
field.value = field.value.substring(0, maxchar);
cnt.innerHTML = (0 +field.value.length); // wyswietlamy cyferke informującą o liości znaków.
}
else{
cnt.innerHTML = ("Error"); // jesli jakimś cudem w polu bedzie wiećęj znaków od maxchar pokazujemy Error
}
}
</script>
- HTML:
<html>
<head>
</head>
<body>
<form name="Form1">
Tutaj maxsimum 3000 znaków.<br>
<textarea name="txt1" cols="50" rows="3" maxlength="3000" onkeyup="LiczZnaki(this,cnt1,3000);" onmouseup="LiczZnaki(this,cnt1,3000);" ></textarea>
<span id="cnt1">0</span>/3000<br><br>
Tutaj maxsimum 2500 znaków.<br>
<textarea name="txt2" cols="50" rows="6" maxlength="2500" onkeyup="LiczZnaki(this,cnt2,2500);" onmouseup="LiczZnaki(this,cnt2,2500);" ></textarea>
<span id="cnt2">0</span>/2500<br><br>
</form>
</body>
</html>
Mam nadzieje że komuś sie coś takiego przyda.. i podkreślam że moja wiedza z JS = mało
Pozdrawiam
Korey
2010-12-29 14:48:46 Post #2
Comandeer
Dobra, przejrzałem i oto wyniki:
JS:
<script type="text/javascript">
function LiczZnaki(field,cnt,maxchar)
{ // poczÄ?ek funkcji
cnt=document.getElementById(cnt);
var mlength = field.getAttribute ? parseInt(field.getAttribute("maxlength")) : maxchar; // pobieramy znacznik maxlength z textarea
if (field.getAttribute && field.value.length > mlength)
{
}
if (field.value.length <= maxchar)
{ //jesli dA?ugoA?Ä? ciagu jest mniejsza badz rowna maxchar
cnt.innerHTML = (0 +field.value.length)+'/'+maxchar; // wyswietlamy cyferke informujÄ?cÄ? o lioA?ci znakA3w.
}
else
{
cnt.style.color ='#f00'; // jesli jakimA? cudem w polu bedzie wieÄ?Ä?j znakA3w od maxchar pokazujemy Error
}
}
</script>
HTML:
<textarea name="txt1" cols="50" rows="3" maxlength="3000" onkeyup="LiczZnaki(this,'cnt1',3000);" onchange="LiczZnaki(this,'cnt1',3000);"></textarea><span id="cnt1"></span>
1) Zauważ, że cnt jest ujęte w apostrofie - korzystałeś z niestardowego document.all, po zmianie korzysta z getElementById (pierwsza linijka w JS)
2) Trochę zmieniłem działanie licznika - wydaje mi się bardziej user friendly
3) onmouseup przeszło na onchange - bardziej uniwersalne
2010-12-29 18:58:58 Post #3
korey
znalazłem problem przy duzej ilości znaków po wpisaniu jakiegos znaku scrool ustawia sie zawsze na sama góre..
2010-12-29 21:00:05 Post #4
Comandeer
Nie za bardzo wiem o co ci chodzi. W sensie jak za dużo wpiszesz, to scroll w textarea jest na samej górze, czyli część tekstu jest niewidoczna, tak? Nie wiem za bardzo jakby to rozwiązać - prawdopodobnie focus starczy.
2010-12-29 23:50:01 Post #5
korey
A może nospor coś na to poradzi..?
2010-12-30 12:31:54 Post #6
nospor
Masz jakiegos linka do tego przykladu? Jakoś za bardzo nie wyobrażam sobie błędu o którym piszesz.
2010-12-30 16:10:54 Post #7
korey
owszem:
u mnie na stronie:
login: test123
hasło: 123456
url strony:
http://get-movie.pl/
url z formularzem:
http://get-movie.pl/admin/index.php?action=create_art
wprowadziłem drobne ulepszenia, ale i tak mam tego "buga"
<script language="javascript">
var mlength = field.getAttribute ? parseInt(field.getAttribute("maxlength")) : ""; // pobieramy znacznik maxlength z textarea
var obj = field.value.length; //obj = 3000
var jednaCzwarta = maxchar / 4; //750
var jednaTrzecia = maxchar / 3; //1000
var jednaDruga = maxchar / 2; //1500
var koniec = maxchar / 1.2; // 2500
if (field.getAttribute && field.value.length > mlength){
}
if (field.value.length <= maxchar) { //jesli długość ciagu jest mniejsza badz rowna maxchar
// var wynik = cnt.innerHTML = ( 0 + field.value.length + '/' + maxchar ); // wyswietlamy cyferke informującą o liości znaków.
cnt.innerHTML = ( 0 + field.value.length + '/' + maxchar ); // wyswietlamy cyferke informującą o liości znaków.
}
else{
// var wynik = cnt.innerHTML = ("Error"); // jesli jakimś cudem w polu bedzie wiećęj znaków od maxchar pokazujemy Error
cnt.innerHTML = ("Error"); // jesli jakimś cudem w polu bedzie wiećęj znaków od maxchar pokazujemy Error
}
if(obj <= jednaCzwarta ){
cnt.style.color = '#128409';
}
else if(obj > jednaCzwarta && obj <= jednaTrzecia ) {
cnt.style.color = '#778409';
}
else if(obj > jednaTrzecia && obj <= jednaDruga){
cnt.style.color = '#f5a749';
}
else if(obj > jednaDruga && obj <= koniec){
cnt.style.color = '#ca5217';
}
else if(obj >= koniec){
cnt.style.color = '#c51d1d';
}
return true;
//return wynik;
}
</script>
<font color="#B20000">*</font> Krótka Tresc:
<textarea id="tresc" name="tresc" class="write" maxlength="3000" onkeyup="LiczZnaki(this,licztresc,3000);" style="width: 370px; height:140px; margin: 0px; border-top: 2px dotted #4F684C;"></textarea>
<span id="licztresc"></span>
2011-01-03 13:08:45 Post #8
nospor
To przez to:
// var wynik = cnt.innerHTML = ( 0 + field.value.length + '/' + maxchar ); // wyswietlamy cyferke informującą o liości znaków.
cnt.innerHTML = ( 0 + field.value.length + '/' + maxchar ); // wyswietlamy cyferke informującą o liości znaków.
}
Poco ucinasz wartosc textarea skoro sie miesci w zadanym wymierze? Przez to przypisanie na nowo do textarea scroll ci się przesuwa
2011-01-03 14:51:28 Post #9
korey
Lubie jak zmuszasz korey-a do myślenia
Poprawiłem wszystko i ostatecznie Gotowy i sprawny kod wygląda tak:
- JS: function LiczZnaki(field,cnt,maxchar) { // począek funkcji
if (field.getAttribute && obj > mlength){
}
}
else{
}
if(obj <= jednaCzwarta ){cnt.style.color = '#128409';}
else if(obj > jednaCzwarta && obj <= jednaTrzecia ) {cnt.style.color = '#778409';}
else if(obj > jednaTrzecia && obj <= jednaDruga){cnt.style.color = '#f5a749';}
else if(obj > jednaDruga && obj <= koniec){cnt.style.color = '#ca5217';}
else if(obj >= koniec){cnt.style.color = '#c51d1d';}
return true;
} // koniec LiczZnaki();
- HTML:
<html>
<head>
</head>
<body>
<form name="Form1">
Tutaj maxsimum 3000 znaków.<br>
<textarea name="txt1" cols="50" rows="3" maxlength="3000" onkeyup="LiczZnaki(this,cnt1,3000);" onmouseup="LiczZnaki(this,cnt1,3000);" ></textarea>
<span id="cnt1">0</span>/3000<br><br>
Tutaj maxsimum 2500 znaków.<br>
<textarea name="txt2" cols="50" rows="6" maxlength="2500" onkeyup="LiczZnaki(this,cnt2,2500);" onmouseup="LiczZnaki(this,cnt2,2500);" ></textarea>
<span id="cnt2">0</span>/2500<br><br>
</form>
</body>
</html>
Jeśli komuś się przyda (a mam nadzieje ze tak będzie) możecie uszczęśliwić korey-a Pisząc skromne dzięki
Pozdro
2011-01-06 20:29:41 Post #10
Comandeer
Muszę cię zmartwić, korey, ale skrypt się wyglebia w firefoxie w trybie zgodności ze standardami (czyli przy <!DOCTYPE>

. Czemu nie zastosowałeś się do mojej rady z getElementByID? Problem zniknąłby od razu. Nie zauważyłem także, aby mouseup działało przy wklejaniu myszką. Idąc dalej, wciąż obserwuję problem ze scrollem.
Ale i tak dzięki - po kilku przeróbkach skrypt działa wyśmienicie.
2011-01-06 23:45:09 Post #11
korey
no co ty u mnie w firefoxie działa jak trzeba, testowałem tez na operze chrome i safari i wszystko było tak jak ja sobie to wyobrażałem ;p
2011-01-07 21:12:38 Post #12
Comandeer
<!DOCTYPE html>
<meta charset="UTF-8">
<script>function LiczZnaki(field,cnt,maxchar) { // począek funkcji
}
}
else{
}
else if(obj > jednaCzwarta && obj <= jednaTrzecia ) {cnt.style.color = '#778409';}
return true;
} // koniec LiczZnaki();
</script>
<span id="cnt1">0</span>
Sprawdź w fx - nie działa.
2011-01-08 16:17:37 Post #13
korey
Słuchaj patrzę i mi działa jak trzeba.. zarówno mój kod jak i ten twój..
Po wpisywaniu znaków liczba dynamicznie się zmienia.. używam CTRL+V i tak że od razu zmienia się liczba znaków. Jedynie nie działa jak robię PPM+wklej, ale podkreślam że najbardziej to zależało mi na tym by scrool nie latał góra-duł przy wpisywaniu tekstu i na tym by zmieniała się liczba informująca o ilości znaków przy wklejaniu metodą CTRL+V
załączam mały ss na którym widać że znaczki są oraz żę działa na FX
http://img716.imageshack.us/img716/6851/xxxsvx.jpg
pozdrawiam
PS: Nospor czemu nie działa tag IMG
2011-01-08 17:47:51 Post #14
Comandeer
Jak działa jak nie działa?
http://img10.imageshack.us/img10/3524/zrzutekranuku.png
Masz zaznaczone w firebugu ilość błędów - odpowiada liczbie znaków wpisanych do textarea.
I wiem czemu u ciebie na stronie działa: przed <!DOCTYPE> masz wstawiony ten skrypt. Przerzuć go do head. Tak samo <html> powinien być po <!DOCTYPE>. Jak to zrobisz, skrypt przestanie działać bez moich poprawek
2011-01-10 16:13:41 Post #15
korey
no ale przed DOCTYPE to ja mam inny skrypt
2011-03-17 17:10:13 Post #16
guest_Fastlone
Ja potrzebuję waszej pomocy.
Skopiowany mam kod Korey'a
Kod wygląda tak:
<script type="text/javascript">
var obj = field.value.length; //obj = 1000
}
}
else{
}
return true;
} // koniec LiczZnaki();
</script>
Tak wygląda to przy textarea
<b>Pytanie 1: ...</b> (Minimalna długość: 100 znaków)<span id="cnt1">0</span>/1000</td></tr>
<tr><td><i><textarea class="pytania_textarea" id="pytanie1" name="pytanie1" onkeyup="LiczZnaki(this,cnt1,1000);" onmouseup="LiczZnaki(this,cnt1,1000);" cols="70%" rows="6%"></textarea></i></td></tr>
Po porównaniu z kodem wydaje się wszystko ok, lecz nie działa. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Fastlone
2011-03-18 11:11:16 Post #17
nospor
Nie określiłeś maxlength dla textarea.
W kodzie korey'a masz:
maxlength="2500"
2011-03-18 15:30:05 Post #18
guest_Fastlone
Poprawka:
Kod działa na IE (8) oraz Google Chrome. Nie działa na Firefoxie 3 ani Firefoxie 4.
2011-03-18 15:36:56 Post #19
nospor
1) No ale poprawiłeś rzecz, o której wspomniałem?
2) Skoro nie działa ci na FireFox to zainstaluj sobie FireBug i zobacz w konsoli błędów czy nie pluje jakimś błędem.
Jeśli jednak nie pluje błędem to zdebuguj go w firebug i zobacz co się dzieje w każdej linii
2011-03-19 14:17:43 Post #20
guest_Fastlone
Tak, dodałem znacznik maxlength do każdego textarea.
FireBug u mnie nie działa ani z FF 4.0, ani z 3.6, użyłem jakiegoś sprawdzacza online (JSLint.com)
Problem at line 3 character 36: Missing radix parameter.
var mlength = field.getAttribute ? parseInt(field.getAttribute("maxlength")) ...
Może ktoś powiedzieć, co tutaj się nie zgadza? Kompletnie nie ogarniam javascripta
Answer