Cache zapytań SQL

2011-06-16 15:20:08 Post #21 hpsi

Miłego odpoczynku, ja niestety dopiero o 17 kończę prace :]

2015-01-05 23:20:33 Post #22 gość_marcin

witaj, czy cachowanie całych stron za pomocą file_puts_content ma sens?

2015-01-07 07:55:03 Post #23 nospor

Jesli jakaś strona będzie miała bardzo duży ruch (np. jakis konkurs) i nie zależeć nam bedzie na dynamicznych danych, to tak, wówczas ma to sens. Ale wówczas lepiej jest zapisać taką stronę już jako plik .html i go zeby od razu wyswietlała przeglądarka.

No ale to wszystko zalezy od sytuacji i danych zawartych na stronie, czy mają byc wyswietlani online czy inne dynamiczne dane

2015-03-29 08:46:18 Post #24 gość_Janko

Witaj, co by było najlepsze w takim przypadku:

jest plik 1.php wywoływany z crona który co jakiś określony czas pobiera dane ze strony przetwarza je i wrzuca do bazy w tabeli "tabela1" 30 rekordów (30 x insert z selectem do tabela2 żeby pobrać i zapisać id rekordu z tabela2 do tabela1), w innym pliku - 2.php chce wyświetlić pobrane z bazy dane które wcześniej wrzucił tam cron, ale ze cron działa co 20 minut to nie widzę sensu pobierania danych z bazy za każdym razem przez plik 2.php, jak można to zrealizować?

Wymyśliłem coś takiego: plik 1.php wywoływany z crona jak zapisze coś w bazie zmienia zawartość pliku test.txt np zapisując tam aktualny czas, a plik 2.php sprawdza datę modyfikacji pliku test.txt, i zapisuje ją do cache nazwanym "datapliku" następnie pobiera dane z bazy, zapisuje te dane w cache "danezbazy" i wyświetla na stronie, następnie gdy chcę wyświetlić stronę jeszcze raz sprawdza czy zawartość cache "datapliku"=data modyfikacji pliku test.txt jeśli tak wypluwa zawartość cache "danezbazy" jeśli nie, idzie do bazy pobrać dane i wyświetla je na stronie.
Dobrze myślę czy można to zrobić prościej?

2015-03-29 09:28:42 Post #25 nospor

Dane zapisuj normalnie w cache pod nazwą np. plik2.cache.
Zas cron, jak zrobi co ma zrobic skasuje plik plik2.cache i po sprawie

Odpowiedz

< 1 2

Ostatnio komentowane

1. ShoutBox Podświadomość
  2. ShoutBox Trilux
  3. ShoutBox morelowy-dolomit
  4. ShoutBox Lucidoremi
  5. ShoutBox Goran Lezczek
  6. ShoutBox Ktos
  7. Opcje dwuwartościowe... gosc

Skrypty użytkowników