Kategorie i podkategorie (drzewo)

2014-08-18 10:40:12 Post #1 gość_xxdrago

Cześć, od jakiegoś czasu zabrałem się za pisanie systemu ogłoszeń, zastanawiam się jak najlepiej i optymalnie napisać baze danych z kategoriami podkategoriami i tak dalej... czyli coś w rodzaju takiego drzewa tak jak jest tutaj:

http://olx.pl/motoryzacja/kategorie/ - tutaj mam wszystkie kategorie a jak kliknę na przykład w motocykle http://olx.pl/motoryzacja/motocykle-skutery/ to mam jeszcze:

Chopper - Cruiser 5 086
Cross 3 488
Motorower 6 625
Quad - ATV 3 742
Skuter 16 615
Sportowy 7 159
Szosowo - Turystyczny 10 685
Pozostałe Motocykle i Skutery 2 864

i tak dalej... Wystarczy mi po prostu tabela z:
id, nazwa_kategorii, rodzic_id

i pierwsza kategoria po prostu będzie dla przykładu "root"? następne główne kategorie mają po prostu id roota a te podkategorie główne będą miały id głównych kategorii? troszkę sie zaplątałem i nie wiem czy to do końca będzie chodzić jak będę chciał W dobrym kierunku idę?

2014-08-18 10:51:49 Post #2 nospor

Musisz zastosować poprostu strukture drzewiastą. Pelno tego w necie. Poszukaj, np. drzewka IP

Struktura, ktorą zaproponowales jest za prosta i w pewnym momencie przysporzy ci kłopotów.

2014-08-18 11:09:14 Post #3 gość_xxdrago

Znalazłem jeszcze coś na temat:
http://blog.bexlab.pl/struktura-drzewiasta-w-bazie-danych-odc-2-konstrukcja-drzewa-typu-nested-set/383/ (Konstrukcja drzewa typu nested set)

Ale wydaje mi się , że metoda ip jest prostsza:
http://blog.mwojcik.pl/2008/02/17/drzewa-kategorii-w-sql-i-php-metoda-ip/

2014-08-18 11:12:27 Post #4 nospor

Ja od lat uzywam drzewek IP (choc gdy zaczalem tego uzywac to nawet nie wiedzialem ze tak to sie nazywa gdyz sam doszedlem do wypracowania tej metody) i nie mialem z nią nigdy żadnych problemow

2014-08-18 20:00:14 Post #5 gość_xxdrago

Ok, dzięki na razie jeszcze niem mam problemów. Jeszcze mam takie pytanie zabrałem sie właśnie za nauke frameworka Yii i mam pytanie odnośnie wyświetlania danych, czy można je normalnie wyświetlać w ten sposób:

File: KategorieController.php

<?php

class KategorieController extends Controller
{
	public function actionIndex()
	{
       // Wyswietla glowne kategorie

// Laczymy sie z baza danych
		$connection=Yii::app()->db;

$sql = 'SELECT id, name FROM  `tbl_kategorie` WHERE  `parentID` =0 LIMIT 0 , 30';
        $dependency = new CDbCacheDependency('SELECT MAX(update_time) FROM tbl_kategorie');
        $rows = Yii::app()->db->cache(3600, $dependency)->createCommand($sql)->queryAll();

$this->render('glowne_kategorie',
		array(
		'kategorie' => $rows,
		'tytul_strony' => 'Wszystkie kategorie')
		);

}
    public function actionPokaz($id,$id2)
	{
	    // Wyswietla podkategorie dla danej kategorii

}

}

i plik do wyświetlania danych:
<h2>Główne kategorie</h2>
<?php

foreach ($kategorie as &$wartosc) {
   echo $wartosc['name'];   
}

Chodzi mi o to czy można mieszać w widoku kod php z html, czy wyświetla się go w jakiś inny sposób?

2014-08-19 08:41:06 Post #6 nospor

Nie znam Yii ale z tego co widzę w google to tak właśnie się robi widoki w Yii, wiec masz ok. No ale takie rzeczy to już raczej sam na podstawie tutkow Yii powinieneś wiedzieć.

2014-10-19 20:03:10 Post #7 gość_gsdev

Można mieszać php i html w widokach. Jako że są to pliki php tym bardziej Yii generuje z nich strukturę html w assets. Co więcej - w widoku możesz renderować kolejny widok np. formularza. To powinieneś po pierwszej instalacji zauważyć chyba że do tej pory skupiłeś się jak @nospor pisał na tutkach.

Odpowiedz

Ostatnio komentowane

1. ShoutBox Podświadomość
  2. ShoutBox Trilux
  3. ShoutBox morelowy-dolomit
  4. ShoutBox Lucidoremi
  5. ShoutBox Goran Lezczek
  6. ShoutBox Ktos
  7. Opcje dwuwartościowe... gosc

Ostatnio na forum

1. Poszukiwany Webdevel... Rafał
  2. Prolem z biblioteką ... ele