Wyświetlenie ilości Plików z bazy MySQL

2013-11-18 00:44:52 Post #1 gość_Maniek

 
Witam serdecznie , czy dałby rade ktoś mi pomóc jak moge wyciągnać coś z 2 tabel bazy MYSQL i wyświetlić to w pliku php
CREATE TABLE IF NOT EXISTS `albums` (
`id` int(30) NOT NULL AUTO_INCREMENT,
`title` varchar(50) DEFAULT NULL,
`artist` varchar(50) DEFAULT NULL,
`cover` varchar(250) DEFAULT NULL,
`release_date` varchar(30) DEFAULT NULL,
`play_count` int(30) DEFAULT '0',
`rating_count` int(30) DEFAULT '0',
`rating_total` int(30) DEFAULT '0',
`created_time` timestamp NOT NULL DEFAULT CURRENT_TIMESTAMP ON UPDATE CURRENT_TIMESTAMP,
`last_played` timestamp NOT NULL DEFAULT '0000-00-00 00:00:00',
PRIMARY KEY (`id`)
) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=utf8 AUTO_INCREMENT=3 ;

oraz
CREATE TABLE IF NOT EXISTS `tracks` (
`id` int(30) NOT NULL AUTO_INCREMENT,
`album_id` int(30) DEFAULT NULL,
`track_title` varchar(30) DEFAULT NULL,
`track_url` varchar(250) DEFAULT NULL,
`duration` varchar(10) DEFAULT NULL,
`rating_total` int(30) DEFAULT '0',
`rating_count` int(30) DEFAULT '0',
PRIMARY KEY (`id`)
) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=utf8 AUTO_INCREMENT=6 ;


chciałbym wyświetlić ilość dodanych plików i ilość albumów
zaczołem sie bawić i wyszło mi coś takiego

<?php
mysql_connect('xxx', 'xxx', 'xxx')or die('Nie można się połączyć: ' . mysql_error());
 
 
function funkcja() {
 
echo '
<table width="100%" align="center" border="1" cellspacing="0" cellpadding="0">
<tr>
<td align="center" class="uni_01">id</td>
</tr>';
  
$sql = "SELECT
COUNT(a.*) AS count_albums,
(SELECT COUNT(t.*) FROM tracks WHERE t.album_id = a.id) AS count_tracks
FROM
albums a";
$result = mysql_query($sql);
 
while($r = mysql_fetch_array($result)) {
 
$id = $r['id'];
mysql_close();
echo '
<tr>
<td class="uni_01" align="center">'.$id.'<br></td>
 
</tr>';
}
echo '
</table>';
 
}





tylko ze dostaje taki komunikat
Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /muza24/php_script/as.php on line 22
co jest nie tak ?
ps. to jest pierwsze moje zetknięcie sie z php ... więc serdecznie prosze o wyrozumiałość ...

2013-11-18 08:34:12 Post #2 nospor

 
Masz blad bazy. Tu masz napisane jak wysweitlac bledy nazy
http://nospor.pl/php-faq.html#faq-6

2013-11-18 20:00:07 Post #3 gość_Maniek

 
zrobiłem tak jak było opisane i dostałem komunikat
Polaczenie nawiazane Zapytanie: --- blad: Query was empty
tylko nie wiem co muszę zmienić

2013-11-19 08:02:51 Post #4 nospor

 
Pokaz kod pozmianach, bo juz widze ze źle te banalne zmiany zrobiłeś

Odpowiedz

Ostatnio komentowane

  1. Mysql - FAQ Paweł
  2. Pager 2.5.1 oraz EPa... Na szybko2
  3. Pager 2.5.1 oraz EPa... Sławek
  4. Mysql - FAQ Piotr
  5. Liczba dni roboczych Na szybko2
  6. Liczba dni roboczych Naszybko
  7. Klasa widoku nospor

Skrypty użytkowników

  1. Klasa obsługi szablo... Lirdoner
  2. Sekcje user76
  3. Klasa walidująca for... user76
  4. Licznik Gości online korey
  5. Form Builder Comandeer
  6. Dynamiczny licznik z... korey
  7. Captcha Comandeer