Witam, jak moge sprawdzić ilosc ludzi online w php?
Tworzysz tabelę, w której np. zapisujesz IP usera oraz czas ostatniej aktywności.
Teraz chcąc sprawdzić ilu ludzi jest online (aktywność np. w ciągu ostatnich 5 minut) to lecisz do tej tabeli i sprawdzasz ile było różnych IP aktywnych przez ostatnich pięc minut.
To tak w skrócie
Teraz chcąc sprawdzić ilu ludzi jest online (aktywność np. w ciągu ostatnich 5 minut) to lecisz do tej tabeli i sprawdzasz ile było różnych IP aktywnych przez ostatnich pięc minut.
To tak w skrócie
@nospor
A nie lepiej stworzyc kolumne 'online' '1' a pozniej wykonac zapytanie gdzie online ==1?
A nie lepiej stworzyc kolumne 'online' '1' a pozniej wykonac zapytanie gdzie online ==1?
No ale tę kolumnę będziesz wówczas musiał ustawiać na 1 lub 0 gdy ktoś się zaloguje/wyloguje oraz dodatkowo będziesz musiał ją zerować gdy ktoś nie będzie aktywny przez x czasu (pewnie jakiś cron by się na to przydał).
Hmm.. przypadkiem natknąłem się u mnie na błąd. Bo nie pomyślałem, że jeśli user się "nie wyloguje" to wartość się sama z siebie nie zmieni na '0'. Faktycznie najłatwiej było by tu z Cronem.
Sorry za odkopanie starego wątku, dzięki i pozdrawiam
fr33d0m
Sorry za odkopanie starego wątku, dzięki i pozdrawiam
fr33d0m