2014-03-19 11:08:14 Post #1 mordrag

 
czesc
jak wysrodkować obrazek za pomocą css w liscie?

2014-03-19 11:29:29 Post #2 nospor

 
Wpisz w google: css wyśrodkowanie obrazka

2014-03-19 13:48:18 Post #3 mordrag

 
jak przejsc na divy w html-u w nowym:
w ten sposb? <article id="">

2014-03-19 13:53:15 Post #4 nospor

 
Pytasz od DIVy, pokazujesz ARTICLE...

2014-03-19 14:06:16 Post #5 mordrag

 
jak przejsc na divy by korzystać z z-index?mam taki kod:

<!doctype html>
<html>
<head>
<meta charset="UTF-8">
<title>Hello, HTML5!</title>



<style>

header {height:100px;width:1000px; background-color:#00A693; border:1px solid white;clear:both}

article {height:500px; width:180px; background-color:#00A693; border:1px solid white;clear:both }

aside {height:500px; width:817px; background-color: #00A693; position:absolute; margin-left:182px;

bottom:113px; border:1px solid white; clear:both}

footer {height:60px; width:1000px;background-color:#00A693;boder:1px solid white;clear:both;}

img{margin-left: 0 0;}

box1 ul, li, a, img
{
list-style-type: none;
}


</style>
</head>

<body>
<header>naglowek</header>

<article>

<ul id="box1">

<li><a href="#"><img src="przycisk.png" width="150" height="35" border="0"/></a></a></li>
<li><a href="#"><img src="przycisk.png" width="150" height="35" border="0"/></a></a></li>
<li><a href="#"><img src="przycisk.png" width="150" height="35" border="0"/></a></a></li>
<li><a href="#"><img src="przycisk.png" width="150" height="35" border="0"/></a></a></li>
<li><a href="#"><img src="przycisk.png" width="150" height="35" border="0"/></a></a></li>

</ul>

</article>

<aside>aside</aside>

<footer>stopka</footer>

</body>

</html>

2014-03-19 14:21:39 Post #6 nospor

 
z-index powinien dzialac bez problemu i dla article

A jak nadal chcesz przejsc na divy to zmien article na div, nadaj klase i w stylu css zamiast article odowolaj sie do diva z klasą

2014-03-19 14:34:15 Post #7 mordrag

 
niewiem czy o to chodziło i czy jest poprawne ale zrobiłem i czy jest dobrze i co tu poprawić?

<!doctype html>
<html>
<head>
<meta charset="UTF-8">
<title>Hello, HTML5!</title>



<style>

header {height:100px;width:1000px; background-color:#00A693; border:1px solid white;clear:both}

box0 {height:500px; width:180px; background-color:#00A693; border:1px solid white;clear:both }

aside {height:500px; width:817px; background-color: #00A693; position:absolute; margin-left:182px;

bottom:113px; border:1px solid white; clear:both}

footer {height:60px; width:1000px; background-color:#00A693;boder:1px solid white;clear:both;}

img{margin-left: 0 0;}

.box0{height:500px; width:200px;background-color:#00A693;}

.box1 ul, li, a, img{
position:absolute;
left:8px;
top:70px;
z-index1;
}
.box2 img{

position:absolute;
left:8px;
top:110px;
z-index:2;
}
.box3 img{

position:absolute;
left:8px;
top:150px;
z-index:3;
}
.box4 img{

position:absolute;
left:8px;
top:190px;
z-index:3;
}

.box5 img{

position:absolute;
left:8px;
top:230px;
z-index:4;
}

</style>
</head>

<body>
<header>naglowek</header>

<div class="box0">


<div class="box1">
<a href="#"><img src="przycisk.png" width="150" height="35" border="0"/></a></a>
</div>

<div class="box2">
<a href="#"><img src="przycisk.png" width="150" height="35" border="0"/></a></a>
</div>

<div class="box3">
<a href="#"><img src="przycisk.png" width="150" height="35" border="0"/></a></a>
</div>

<div class="box4">
<a href="#"><img src="przycisk.png" width="150" height="35" border="0"/></a></a>
</div>

<div class="box5">
<a href="#"><img src="przycisk.png" width="150" height="35" border="0"/></a></a>
</div>

</div>

<aside>aside</aside>

<footer>stopka</footer>

</body>

</html>

2014-03-19 14:38:35 Post #8 nospor

 
w stylacj css to sie tak pisze:
.klasa
a nie
klasa

Miales zamienic tylko article a nie tez UL i LI

2014-03-19 14:40:38 Post #9 mordrag

 
jak dodać podstrone?

2014-03-19 16:09:10 Post #10 nospor

 
I znowu to samo... jaką znowu podstrone? Gdzie dodac?

2014-03-19 17:56:54 Post #11 mordrag

 
jak sie koduje takie rzeczy?
http://www.openwebdesign.org/

2014-03-21 12:43:53 Post #12 mordrag

 
jak sie pisze po pbrazku w css?

2014-03-21 12:51:04 Post #13 nospor

 
Raczej sie nie da

2014-03-21 13:46:31 Post #14 mordrag

 
mam taki obrazek i chce ponim napisac jak?

http://vpx.pl/i/2014/03/21/menu.gif
kod:
<html>
<head>
<title>...</title>
<style>


#box1{

position: absolute;
left: 0px;
top: 0px;
z-index: 1;}

#box2{

position: absolute;
left: 0px;
top: 956px;
z-index: 2;}

#box3{

position: absolute;
left: 0px;
top: 0px;
z-index: 3;}

#box4{

position: absolute;
left: 0px;
top: 0px;
z-index: 4;}


#box5{

position: absolute;
left: 0px;
top: 0px;
z-index: 5;}

#box6{

position: absolute;
left: 0px;
top: 0px;
z-index: 6;}

#box7{

position: absolute;
left: 0px;
top: 770px;
z-index: 7;}

#box8{

position: absolute;
left: 0px;
top: 800px;
z-index: 8;}



</style>
</head>

<body>


<div id="box1"><img src="tlo.jpg" alt="1"width="1500"height="1340"/></div>

<div id="box2"><img src="stopka.gif" alt="1"width="1500"height="381"/></div>

<div id="box3"><img src="tytul.gif" alt="1"width="1500"height="168"/></div>


<div id="box3"><img src="menu.gif" alt="1"width="1500"height="291"/></div>

<div id="box5"><img src="krzesla.gif" alt="1"width="1500"height="716"/></div>

<div id="box6"><img src="tresc.gif" alt="1"width="1500"height="835"/></div>

<div id="box7"><img src="tresc2.gif" alt="1"width="1500"height="610"/></div>

<div id="box8"><img src="kalendarz.gif" alt="1"width="1500"height="532"/></div>
</body>
</html>

2014-03-21 14:06:59 Post #15 nospor

 
Ustaw go jako tło danego elementu (background-image) i bedziesz mogl sobie pisac.

2014-03-21 16:47:58 Post #16 mordrag

 
a może mi pan przykład podać jeszcze się nienakodowałem by to wiedzieć?
http://vpx.pl/i/2014/03/21/menu.gif - jak pisać potym?

2014-03-21 16:50:06 Post #17 nospor

 
Nadajesz dla diva tlo obrazkiem, juz ci pisalem jak, i sobie w tym divie piszeszz normalnie tekst.

2014-03-21 16:53:35 Post #18 mordrag

 
to musze z - index z jednego zlikwidować jesli dobrze kojarze, o to chodzi bo niewiem dalej jaby co?

<div style="background: url('');background-repeat:no-repeat;color: white; height: 200px;
width: 800px;">moja strona html</div>

2014-03-21 19:50:16 Post #19 nospor

 
z-index tu nie ma nic do rzeczy.

Nigdzie nie widze bys ustawial obrazek, ktory ma byc tlem.

2014-03-22 09:25:49 Post #20 nospor

 
http://www.w3schools.com/cssref/pr_background-image.asp

Odpowiedz

1 2 3 >

Skrypty użytkowników

  1. Klasa obsługi szablo... Lirdoner
  2. Sekcje user76
  3. Klasa walidująca for... user76
  4. Licznik Gości online korey
  5. Form Builder Comandeer
  6. Dynamiczny licznik z... korey
  7. Captcha Comandeer